2011. október 31., hétfő

Rácsos karamellás almás süti / toffee apple lattice

Évek óta minden októberben meghallgathatom a Ház Ura előadásában, hogy: "Angliában most lehet toffee apple lattice-t kapni". Ezt az egyébként egyszerű almás édességet csak egy hónapig árusítják a Greggs-ben. Az általában kapható almáspitéknél egészségtelenebb és finomabb: a karamella alaposan átalakítja.
Mivel volt itthon felhasználásra-értett alma, és kiolvadt hájastészta, ma toffee apple latticeket gyártottam.
Jól sikerült, bár legközelebb sima karamellát adnék hozzá.
Az almapüré a szokásos módon készült, bár a megtisztított, és felkockázott almához körte is került, ezeken kívül csak egy kis narancslé (hogy elkezdődjön a párolódás, aztán hamar levet ereszt a gyümölcs is), reszelt narancshéj, szegfűszeg és fahéj ment bele. 
Ez lenne nagyjából az alapom minden almás sütihez, pl: apple crumble /almás morzsa, de most karamella ízre is szükség volt: ezt mindenféle kéznél levő tejkaramellák biztosították, több cukor most nem is került bele. Mivel végül túl sok levet eresztett, (és nem akartam addig főzni, amíg elpárolog), egy kis búzadarával sűrítettem.
Normál esetben ha muszáj valamivel felszívni a levét, akkor darált zabpehely megy bele, de most ez esett kézre. Sűríteni pedig azért kellett, mert következő lépésként a téglalapra vágott tésztákra almapüré halmokat raktam, majd furmányosan bevagdosott tésztatéglalapokat ragasztgattam rájuk, némi nyomkodás és tojás segítségével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése